Blog #10 Kokkerellen

met Chef met Lef

Eerder heb ik het over Hello Fresh gehad, dit kan je hier terug lezen. Het voordeel van Hello Fresh is toch wel het niet zelf te hoeven bedenken wat je gaat eten. Elke keer weer in de supermarkt staan en niet weten waar je zin in hebt. Eigenlijk wil je stiekem iets spectaculairs maken, iets culinairs, maar je weet niet zo goed hoe en wat. Hello Fresh is natuurlijk een goede oplossing om toch iets anders te eten dan normaal, maar het niet zelf te hoeven bedenken. Genoeg over Hello Fresh. Kookboeken kunnen je ook helpen om iets totaal anders te eten, maar wel lekker én je hoeft niet na te denken! Een goede kookboek verteld je stap voor stap wat je nodig hebt voor het gerecht en hoe je het bereidt. Voor de inspiratieloze mensen onder ons is dit natuurlijk een geweldige oplossing.

Zo heb ik voor kerst het kookboek van Nigel van der Horst, of terwijl Chef met Lef gekregen. Ik heb er nog geen recept uit gemaakt, dus daar kan ik jullie helaas nog niks over vertellen, maar als je hem volgt op Instagram dan hoef ik ook niks meer te vertellen. Dan kan je niet anders dan nieuwsgierig worden.

Wel heb ik het boek helemaal gelezen. Buiten alle 60 heerlijke recepten die in dit boek vermeld staan lees je ook handige tips over het afvallen, op gewicht blijven of juist aankomen. Het is allemaal niet zo moeilijk als wij denken. Ook diëtist Jonathan Klaassen geeft bruikbare tips over feitjes en fabeltjes omtrent de zogenaamde ‘superfoods’ en andere hypes die de wereld in gegooid zijn. Dus wil je weten hoe je het beste af kunt vallen, wat je wel of niet kan of mag eten en wat wel en niet waar is over afvallen? Koop vooral dit boek. Na het lezen van dit boek denk je bij jezelf, is het echt zo simpel?

Kokkerellen met Chef met Lef

Genoeg daarover, we gaan over op de recepten van Nigel. Het boek begint met salades. Aziatische salades, Chinese salades, Griekse salades, salades met groente, fruit, vlees, vis. Alle variaties die wij, de inspiratieloze mensen, nooit hadden kunnen bedenken. Hij wel. Overigens staat ook bij elk gerecht alle voedingswaarden vermeld en voor de vegetariërs onder ons wordt ook vaak vermeld wat je als vlees vervanger zou kunnen gebruiken. Het bedenken van een salade is natuurlijk niet alleen van goh, wat vind ik allemaal lekker, dat pleur ik allemaal bij elkaar en voilà! Une salade á la troep! Het zijn de smakencombinaties, de kleurencombinaties, vaak ook gemaakt met seizoen producten en lef! Vooral het proberen. Ik durf te wedden dat ook Nigel een hoop mislukte gerechten heeft gecreëerd (Ik hoop niet dat ik hem nu beledigd heb). Gewoon opnieuw proberen en doorgaan! Wat een wijze woorden zeg.

Kokkerellen met Chef met Lef

Verder staan de beroemde pancakes er ook in. Hartig, zoet, gekruid, noem het maar. Vaak lees ik eerst alle ingrediënten en denk dan bij mezelf, hoe kan dit een combinatie zijn? Is dat echt lekker? Nou heb ik horeca ervaring en aardig wat product kennis, daar heb ik ook voor geleerd, maar deze man heeft echt lef met zijn rare combinaties. Ik ben dan ook blij dat er foto’s van het gerecht bij zitten. Het oog wil ook wat. Overigens staan er ook allerlei tips verspreid door het hele boek, van die kleine ‘weetjes’.

Na de Pancakes komen de burgers. Wat Nigel het liefst wil bereiken met zijn burgers, dit vermeld hij ook letterlijk in zijn boek, is dat mensen denken, hoe ga ik dit opeten? Het eten van een burger is niet bestemd voor een romantisch etentje. Er staan onder andere kipburgers in, visburgers, gehaktburgers en Vega burgers. Voor ieder wat wils. Bijna alle burgers zijn in combinatie met een zelf gemaakt sausje. Eigenlijk kan ik verder vrij weinig zeggen over de burgers, deze moet je gewoon een keer proberen!

Kokkerellen met Chef met Lef

Zin in pizza? Maar geen zin om veel geld uit te geven aan bestellen en al helemaal geen zin meer in diepvries pizza’s van de supermarkt? Geen probleem, na de burgers krijgen we de zelfgemaakte pizza’s (ook de bodem wordt zelf gemaakt). Ook hier zijn weer de leukste combinaties gebruikt. Met pizza kan je vrijwel alle kanten op. BBQ-chicken, pompoen, arabica, vis, vegan, spicy noem het maar. Leuk om te vermelden is ook dat de bodem niet een standaard pizza bodem is. Wat dan wel?

Kokkerellen met Chef met Lef

Daarna heb je wraps, of terwijl quesadilla’s. Wat? Ja, dat dus. Leuk om te weten is dat deze wraps niet eerst van te voren even opgewarmd worden in de magnetron. Hij belegd ze eerst en vervolgens gaan ze nog even in de pan. Dat klinkt goed, maar ook lastig. Hoe krijg je een belegde wrap netjes in een pan? En hoe haal je hem er vervolgens weer netjes uit? Geen zorgen, dit legt hij stap voor stap uit. Kind kan de was doen! Ook hier heeft hij weer veel verschillende combinaties. Voor iedereen zit er wel wat lekkers tussen. Overigens wil hij ook graag dat zijn recepten meer een richtlijn zijn. Hij vindt het leuk dat we met zijn recepten aan de slag gaan, maar vooral ook onze eigen draai eraan geven. Er zit altijd wel een ingrediënt tussen die je misschien niet lekker vindt, vervang dit door een ander ingrediënt, probeer het uit!

Zo kan ik natuurlijk wel eindeloos doorgaan, er staan nog veel meer recepten in! Ik ben niet zo van het maken van reclame, maar geloof mij, dit boek is je twintig euro zeker waard! Vooral als je van uitproberen houdt. Ik ben in ieder geval stiekem fan!

Kokkerellen met Chef met Lef

Als de nieuwe keuken van mijn schoonmoeder klaar is zal ik wat recepten uitproberen, misschien dat ik jullie dan nóg nieuwsgieriger kan maken! Dan denk je misschien waarom niet gewoon in je eigen keuken? Nou dat kan ik wel even uitleggen, ik overdrijf echt niet wanneer ik zeg dat zij een ontzettende mooie, gave keuken hebben straks. Die van ons valt half uit elkaar, geen goed apparatuur, armoede! Grapje, dat valt ook wel weer mee. Ik wil gewoon reclame maken voor hun keuken, that’s all! Nee, als jullie het eindresultaat zien dan snappen jullie wel dat ik graag hun keuken wil inwijden. Buiten dat, als ik thuis wat lekkers maak, of het nou avondeten is, lunch, cake, koek of taart, dan krijg ik altijd commentaar dat ze daar niks van terug zien. Dus als ik het nou gelijk in hun keuken maak, blijft mijn keuken schoon en ik hoef niks langs te brengen. Win win situatie lijkt me!

2.361 Replies to “Blog #10 Kokkerellen”