Blog #5 Opvoeden is een kunst

hoe doen we dat toch

Hoe voed je een dreumes op? Wanneer ben je consequent, of hoef je niet meer zo consequent te zijn? Geven we ze wel of geen straf en wat voor straf geven we ze dan? Moeten we misschien compenseren met onze kinderen? Moeten we alles bespreken en uitleggen aan onze kinderen, of gaat het ze niks aan en dienen ze gewoon te luisteren? De aller belangrijkste vraag die ik wel eens hoor: “Maar als ik boos doe tegen mijn kinderen, houden ze dan nog wel van mij?”

 

Ik was op internet wat aan het zoeken naar een leuk boek. Uiteindelijk was ik beland op bol.com en kwam ik een boek tegen: Geef dat kind een slok jenever – 70 jaar geleden sliepen ouders vredig & ongestoordvan Dorine Hermans en Els Rozenbroek. Wat mij opviel was, natuurlijk de titel, maar ook de samenvatting van het boek en dan met name deze zin: “…een generatie ouders die wordt gedreven door het verlangen hun kinderen een feestelijke jeugd te geven. Ouders die de rol vervullen van gastvrouw en -heer: als de gasten zich niet uitbundig amuseren hebben de ouders gefaald”. Dan ga je nadenken. Wat wordt er precies bedoeld met deze zin? Ouders willen er voor zorgen dat hun kinderen het altijd naar hun zin hebben, dat ze altijd gelukkig zijn. Ben je zelf altijd gelukkig?

Hoe voed je een dreumes op? Een moeilijke vraag, want is hier echt een handleiding voor? Moeten we onze kinderen allemaal hetzelfde opvoeden? Kunnen we onze kinderen allemaal hetzelfde opvoeden? Mijn eigen dreumes is een druk ventje. Hij leeft graag in zijn eigen wereldje, hij heeft dan op dat moment ook vrij weinig belangstelling voor de dingen die om hem heen gebeuren. Of nou ja, belangstelling, hij heeft gewoonweg niet door wat er om hem heen gebeurd. Dit is natuurlijk niet erg, maar soms wel vervelend wanneer je hem bij je wilt roepen, want dit hoort hij dan echt niet.

Wanneer ben je consequent? Is het überhaupt nog wel belangrijk om consequent te zijn voor onze kinderen? Hebben onze kinderen wel echt regelmaat nodig? Mijn mening? Ik denk het wel. Ik denk dat kinderen zeker structuur en regelmaat nodig hebben. Wij weten een hoop van de wereld, ook nog lang niet alles, maar zij weten nog helemaal niks. Zij kunnen zelf geen regels bepalen want zij weten de consequenties van deze regeltjes niet, wij wel. Kinderen weten niet wat belangrijk voor ze is en als zij dit wel weten dan vinden zij dat niet belangrijk genoeg, want alleen de leuke dingen zijn belangrijk voor hen. Kunnen wij onze kinderen alles dan laten bepalen alleen maar omdat zij het dan leuk hebben? Kunnen wij continue de leuke gastvrouw of -heer zijn voor onze kinderen? Moeten we dat willen? Ik zou het liefst ook willen dat mijn kind het de hele dag naar zijn zin heeft, maar dat zou betekenen dat ik hem de hele dag zou moeten vermaken. Ik moet er niet aan denken! Hij zou toch ook moeten leren om zichzelf te vermaken. Als ik hem dan bij zijn speelgoed neerzet en zeg dat hij zelf moet spelen dan wordt het een driftkikkertje. Soms moet ik daar stiekem om lachen omdat hij dan als een idioot om zich heen zit te slaan om al dat speelgoed uit zijn zicht te krijgen.

Geven we onze kinderen straf? Straf geven is lastig. Je wilt zeker niet hardhandig zijn naar je kind toe, maar je wilt wel dat je kind luistert en weet wat wel en wat niet mag. Kinderen moeten kinderen blijven, maar wanneer gaan ze te ver? Wat is de grens? Is straf geven wel de juiste benaming? Zetten we hen net zoals Jo Frost (The super Nanny) in the naughty corner? Ik doe het wel eens. Maar of het echt helpt? Daar ben ik nog niet echt over uit. Wat voor “straf” geven we ze dan? Dreigementen? “Als je nu niet ophoudt dan mag je geen toetje”! Het nadeel van een dreigement is wel, op het moment dat het avondeten opgediend wordt (ik bedoel, wanneer je het prakkie op tafel zet) en iedereen (eindelijk) zijn bordje leeg heeft je vaak alweer vergeten bent dat jouw dreumes geen toetje mocht. Nu is die van mij echt nog wel te jong voor een dreigement als dat, hij begrijpt dat nog niet. Soms betrap ik mijzelf er wel op hoor. Hij krijgt ’s avonds nog een papfles. Hij gaat dan heel netjes op de bank zitten (voor vijf seconden) daarna gaat hij op de bank klieren. Ik hoorde mijzelf een keer zeggen dat als hij niet gewoon op zijn billen ging zitten dat hij dan ook zijn flesje niet meer op mocht drinken. Hij snapte er echt niks van. Arm kind.

Moeten we compenseren? ‘Als je nu met mama mee naar de supermarkt gaat, dan mag je een lekker koekje uitzoeken!’ Waarom doen we dit? Willen we ze dan echt mee lokken omdat ze anders niet mee gaan? Als wij boodschappen willen (of eigenlijk moeten) doen dan zouden zij toch echt mee moeten, want ze kunnen nog niet alleen thuis blijven. Is dat dan echt de manier om ze mee te krijgen naar de supermarkt? Of hebben ze überhaupt niks te willen? Ook hier is mijn dreumes nog te jong voor. Ik denk dat dit soort uitspraken ook een beetje onbewust zijn. Je gaat naar de supermarkt, je kind heeft daar totaal geen zin in (jij eigenlijk ook niet), dus hij gaat vervelend doen, jij hebt geen zin in deze onzin, dus je beloofd dat ze wat lekkers mogen uitzoeken. In de hoop dat ze zonder slag of stoot met je mee gaan. Lekker makkelijk, toch? Ik snap het wel. Ook al leer je je kind wel al op een vroege leeftijd te ‘chanteren’. Want later zijn de rollen natuurlijk omgedraaid. ‘Mama, ik ga alleen mee naar de supermarkt als ik een koekje uit mag zoeken! Anders niet!’

Moeten we alles uitleggen en/of bespreken? Hier krijg ik toch vaak een beetje de kriebels van. Sorry voor de mama’s en/of papa’s die dit wel doen. Ik hoop dat het voor jullie werkt en uiteindelijk moet je natuurlijk doen wat goed voelt voor jou en je kind. Je planning voor de dag of wanneer je kind niet luistert of wanneer je kind geen zin heeft om met je mee te gaan. Dan is het dus de bedoeling dat je op het niveau van je kind gaat zitten en aan je kind uitlegt en bespreekt wat er gaat gebeuren en waarom hij mee moet. Oke, dus je hebt een verjaardag. Je kind heeft geen zin, dat kan, ik heb ook wel eens geen zin. Je gaat op je knieën zitten en zorgt dat je kind je aankijkt (dat doet mijn dreumes sowieso niet, want daar heeft hij de aandacht nog lang niet voor) en dan zeg je: “Lieverdje, wij hebben zo een verjaardag van ome Piet, ik weet dat je daar geen zin in hebt, mama heeft er ook geen zin in, maar het is wel zo netjes om toch even te gaan. Dus je mag nu nog heel even spelen en dan over precies 10 minuten (hij kan blijkbaar al klokkijken ook) dan gaan we je speelgoed samen (samen?) even opruimen en dan gaan we naar ome Piet. Vind je dat goed?” Vind je dat goed? Aan je kind vragen of hij het met jouw planning eens is. Dat gaat er bij mij echt niet in, sorry!

Als ik boos doe tegen mijn kinderen, houden ze dan nog wel van mij? Je moet wel een heel naar persoon zijn wil je kind niet van je houden. Het belangrijkste is denk ik om je kind regelmaat te geven en structuur te bieden. Je mag echt wel streng zijn, als je maar niet roekeloos streng bent, wel rechtvaardig dus. Doe genoeg leuke dingen, maar het hoeft echt niet elke dag feest te zijn voor ze. Wanneer jij boos wordt en ze straf geeft is dit alleen maar een teken dat je van ze houdt en dat je ze normen en waarden wil bijbrengen. Je bereid ze voor op het echte leven in de grote mensen wereld.

Opvoeden is zeker een kunst. Het liefst geef je je kind natuurlijk alles. Je ziet je kind het liefst de hele dag door gelukkig, maar toch zijn er regeltjes nodig.

Een interessant boek denk ik (om daar even op terug te komen). Een leuk cadeau tip is het natuurlijk niet echt, want dan komt het over alsof je je ergert aan de opvoeding van de ander. En dat doen we natuurlijk niet! Toch?

We kijken niet boos naar andere moeders of vaders in een restaurant die hun kinderen niet stil kunnen houden, toch?

We hebben ook zeker geen commentaar wanneer we op social media iets zien waar we het niet mee eens zijn, toch?

Ik ga hem zeker bestellen, ik ben wel nieuwsgierig geworden.

Waar ik ook nieuwsgierig naar ben geworden is jullie mening. Hoe denken jullie over de opvoeding, wat voor opvoeding hebben jullie zelf gehad? Wat voor opvoeding geven jullie nu aan jullie eigen kinderen? Hebben jullie leuke verhalen over het opvoeden van jullie kind?

 

3.448 Replies to “Blog #5 Opvoeden is een kunst”

 1. Hey there! This post could not be written any better!

  Reading through this post reminds me of my good old room mate!
  He always kept chatting about this. I will forward
  this write-up to him. Fairly certain he will have a good read.
  Many thanks for sharing!

 2. Hello fantastic website! Does running a blog like this take a great deal of work?
  I have very little knowledge of computer programming but I had
  been hoping to start my own blog soon. Anyways, if you have any suggestions or tips for new blog owners please share.
  I know this is off subject however I just had to ask.
  Many thanks!

 3. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or
  something. I think that you can do with a few pics
  to drive the message home a bit, but other than that,
  this is wonderful blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 4. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service?
  Cheers!

 5. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type
  on a variety of websites for about a year and am nervous about
  switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 6. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of
  your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 7. I am extremely impressed with your writing skills as well as with
  the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Either way keep up the excellent quality writing, it’s
  rare to see a nice blog like this one nowadays.

 8. Have you ever considered about adding a little bit more than just
  your articles? I mean, what you say is fundamental and
  all. But think about if you added some great visuals or video
  clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this blog could certainly be
  one of the most beneficial in its field. Superb blog!

 9. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossips and internet and this is really frustrating. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 10. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between superb usability and visual appeal.

  I must say you’ve done a very good job with this.

  Additionally, the blog loads very quick for me on Opera.
  Outstanding Blog!

 11. Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!

  Other then that, great blog!

 12. Generally I do not learn post on blogs,
  however I would like to say that this write-up very pressured me to take a look at and do so!

  Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great post.

 13. Wow that was unusual. I just wrote an incredibly long comment
  but after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to
  say wonderful blog!

 14. Hi there excellent blog! Does running a blog like
  this take a massive amount work? I have virtually no expertise in computer programming but I had been hoping to start my own blog soon. Anyway, if you have any
  recommendations or techniques for new blog owners please share.
  I understand this is off subject nevertheless I simply needed to
  ask. Thank you!

 15. I simply want to tell you that I am new to weblog and honestly savored you’re blog. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog post . You definitely come with exceptional articles. Appreciate it for sharing your website page.

 16. I do not know if it’s just me or if everyone else encountering problems with your blog.

  It appears like some of the written text within your content are running off the screen. Can someone else please
  provide feedback and let me know if this is happening
  to them too? This may be a problem with my web browser because I’ve had this happen before.
  Thanks

 17. May I just say what a relief to discover someone who really knows
  what they’re talking about on the net. You definitely know how to bring an issue to
  light and make it important. More and more people really need to check this out and understand this side of
  your story. I was surprised you aren’t more popular since you most certainly have the gift.

 18. Howdy! I know this is somewhat off-topic but I
  had to ask. Does managing a well-established blog like yours take a lot of work?
  I’m completely new to running a blog however I do
  write in my journal on a daily basis. I’d like to start a blog so I will be able to share
  my personal experience and feelings online.
  Please let me know if you have any kind of suggestions or
  tips for brand new aspiring bloggers. Appreciate it!

 19. Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!

  Extremely helpful info particularly the last part 🙂 I care for such information much.

  I was seeking this certain information for a very long time.

  Thank you and best of luck.

 20. Blog visitors can either choose to comment with a personal profile or use the drop-down menu by the Post button to use a Facebook business page instead. They will get notifications when their comment receives likes or replies through Facebook.
  This system will help you, as a blog owner and content creator, get to know the people who read and comment on your posts. Depending on the comment author’s privacy settings, you will see the commenter‘s location, job title, school and other relevant information.

 21. Most people will be familiar with the base commenting system from any of the top platforms. The only missing element for some comment authors on these systems are their photos, as only other bloggers will have images linked to their emails or accounts.
  The second most-used commenting system is Facebook Comments, which is mostly due to the fact that Facebook is the most popular social media network. With 968 million daily active users, you can be assured that people who visit your blog will not only have a Facebook account, but will also be logged into it.

 22. The main reason to use the base comment system is that it doesn’t involve any additions to your website. It is usually ready to go when you set up your website. The second reason is speed. A past study by Pingdom revealed that the base comment system on WordPress is faster than the top third-party comment systems.
  The downside of the base comment system on any blogging platform is that it will only have basic features. Advanced moderation functionality and spam-handling involves adding plugins to your website.

 23. Most blogging platforms such as WordPress, Blogger and Tumblr have a built-in commenting component. With Drupal, the default comment module must be enabled.
  Depending on your platform, the base comment system will allow you to configure options, such as whether people need to register for your website to comment or they can freely comment with their name, email and website address.

 24. Remember, there is no comment system, plugin or tactic that will fully eliminate spam. Even if you require registration, people who want to leave spam will simply register and then leave spam comments.
  Requiring registration or using advanced commenting systems will reduce the amount of spam you receive. However, it may also lower the overall number of comments you receive. This is something to consider when you choose a blog comment system and configure your settings.

 25. Thanks for another informative site. Where else may just
  I am getting that kind of information written in such a perfect
  approach? I’ve a challenge that I am just now working on, and I have been on the look out for such info.

 26. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though
  you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why throw
  away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us
  something enlightening to read?

 27. Simply want to say your article is as astonishing.

  The clearness in your post is just nice and i could assume you’re an expert
  on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming
  post. Thanks a million and please continue the rewarding work.