Blog #4 Fontanel

Een baby heeft een grote en een kleine fontanel. De grote fontanel ligt vlak boven het voorhoofd en de kleine fontanel ligt ter hoogte van de kruin. Een fontanel is een opening tussen twee schedelplaten. Deze schedelplaten groeien tot ongeveer 18 maanden naar elkaar toe. De rede dat deze nog openstaat heeft te maken met het feit dat de schedel door de bekken moet tijdens de bevalling. Als er ruimte is tussen de verschillende schedelbeenderen, is er de mogelijkheid om de diameter van de schedel wat te verkleinen, namelijk door de schedelbeenderen wat over elkaar te laten schuiven. De fontanellen geven de hersenen van de baby ruimte om te groeien. Wanneer deze voor 6 maanden al dicht groeit is het verstandig om de jeugdarts te raadplegen. Dit kan namelijk achterstand in ontwikkelen met zich mee brengen, of een geestelijke achterstand. Dit alles is afhankelijk van welke naden te vroeg zijn dicht gegroeid. Met die informatie ga ik jullie verder niet lastigvallen, want het zijn er nog al wat (dat heb ik net namelijk even opgezocht) Bij Rocci leek dit wel het geval te zijn. Er werd gedacht dat zijn grote fontanel te snel dicht groeide.

Rocci lag graag met zijn hoofdje naar rechts. Hierdoor kreeg hij een voorkeurshouding en dus ook afplatting. Zo zijn wij bij de kinderfysio terecht gekomen. Daar leerden we oefeningen om Rocci ook met zijn hoofdje naar links te laten slapen.

De oefeningen waren vrij simpel. We moesten hem op zijn rug en op zijn buik leggen en hem benaderen aan zijn linkerkant. Eigenlijk alles wat vaker links van hem doen. Dit ging goed en zijn voorkeurshouding werd al snel minder. Hij sliep zelfs heel wisselend, de ene keer links en de andere keer rechts. Hier was de kinderfysio heel blij mee, maar ze constateerde wel wat anders. Zijn grote fontanel was erg klein voor zijn leeftijd en zijn hoofdje hield een rare vorm aan. Geen afplatting meer, maar wel leek het of een deel van zijn voorhoofd meer naar voren stond. We werden geadviseerd om naar de huisarts te gaan om er toch even naar te laten kijken. Het hoofdje van Rocci werd goed gemeten volgens de plagiocefalometrie methode. Door middel van een thermoplast bandje wordt een afdruk gemaakt van de omtrek van het hoofd. Deze meting konden we meenemen naar de huisarts.

Vervolgens gaf de kinderfysio ons de tip om even te google’en naar snel dichtgroeiende fontanellen. Dat is echt de slechtste tip die je kan geven aan bezorgde ouders. Ook aan niet bezorgde ouders trouwens, want als je dat al niet was, dan word je dat wel als je gaat google’en. Mijn tip: nooit iets google’en als het gaat om lichamelijke of geestelijke problemen. Gewoon naar de dokter gaan als je het niet vertrouwt. Google kan nogal overdrijven.

Na dus toch wat gegoogled te hebben maakten wij ons inderdaad nog meer zorgen dan we al deden. Dus snel een afspraak gemaakt bij de huisarts.

Bij de huisarts maakten ze zich niet zo heel veel zorgen, maar omdat zij er toch iets minder verstand van hebben dan een kinderarts werden we voor de zekerheid doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar hebben ze hem van top tot teen onderzocht. Ze wilden alleen geen foto’s van zijn hoofd laten maken omdat hij krap 3 maanden was. De stralingen die van een röntgenfoto komen zijn dan nog te schadelijk.

Verder maakten ze zich eigenlijk ook vrij weinig zorgen omdat hij zich verbazingwekkend goed ontwikkelde en goed bij de tijd was. Grappig dat de arts totaal geen paniek heeft (misschien omdat zij niks google’en maar gewoon geleerd hebben). Omdat wij die bezorgdheid wel hadden mochten we drie maanden later voor controle terug komen. Omdat hij dan zes maanden is was het maken van foto’s iets minder schadelijk.

Dan duren drie maanden best lang, want ondanks alle geruststellende woorden van de kinderarts waren wij toch nog steeds bezorgd. Niet alleen door onze grote vriend Google, maar ook door de vorm van zijn hoofd die nog steeds niet afgenomen was.

Drie maanden later heeft de arts hem weer van top tot teen gecontroleerd en was de arts nog steeds niet in paniek. Omdat ze wist dat wij wel nog lichtelijk in paniek waren wilde ze toch foto’s maken. Ik mocht mee om Rocci vast te houden en een beetje af te leiden. Dat laatste was niet nodig, want hij vond het maar al te interessant al dat apparatuur. Ik bestond eigenlijk min of meer even niet.

Na een paar weken kregen we de uitslag. Waar het eigenlijk allemaal op neer kwam is dat de kinderfysio ons veel te bang heeft gemaakt. Bedankt! Ik doe nu lullig over haar, maar al met al ben ik blij hoe ze gehandeld heeft, stel dat het wel goed mis was met Rocci, dan waren we er in ieder geval op tijd bij dankzij haar. Verder was ze ook erg aardig. En Rocci vond haar ook erg aardig! Niks aan de hand dus, zijn schedel zag er goed uit, hij groeide goed, hij ontwikkelde goed, geen paniek. Geen stress. Geen lichamelijke of geestelijke achterstand. Gewoon een gezond vrolijk mannetje.

108 Replies to “Blog #4 Fontanel”

 1. I wanted to send you the very little observation just to thank you very much once again on your lovely basics you’ve contributed in this article. It is remarkably open-handed of people like you to make freely all a number of us might have supplied as an electronic book to earn some dough for their own end, specifically since you could have tried it if you decided. The guidelines in addition worked to provide a great way to realize that most people have the identical desire just as my personal own to figure out more and more in respect of this problem. I think there are lots of more pleasurable instances ahead for those who view your blog.

 2. I as well as my guys came reviewing the best guides from your web blog then quickly got a terrible feeling I never expressed respect to the web blog owner for those techniques. The ladies ended up totally very interested to read them and now have truly been taking advantage of them. We appreciate you getting quite kind and then for pick out some excellent ideas most people are really eager to understand about. Our honest apologies for not expressing appreciation to earlier.

 3. I enjoy you because of your whole labor on this web page. My mother enjoys making time for research and it’s simple to grasp why. A number of us notice all regarding the compelling way you convey effective things on your web blog and therefore encourage contribution from the others on this topic then our child is truly discovering so much. Enjoy the rest of the year. You are conducting a superb job.

 4. I actually wanted to develop a brief remark to appreciate you for these fantastic tips and tricks you are showing on this site. My considerable internet lookup has at the end of the day been rewarded with useful content to talk about with my good friends. I ‘d believe that many of us website visitors are rather lucky to exist in a useful site with very many perfect professionals with good strategies. I feel really blessed to have used your website page and look forward to tons of more amazing minutes reading here. Thanks a lot again for all the details.

 5. Thank you so much for providing individuals with an exceptionally superb chance to check tips from this blog. It is always so good plus jam-packed with a good time for me and my office friends to search your website more than three times in 7 days to see the newest tips you have got. And of course, I am also usually astounded considering the perfect tricks you serve. Some two ideas in this article are particularly the best I have ever had.

 6. I simply wanted to thank you very much again. I am not sure the things I would have gone through in the absence of the strategies shared by you on this industry. It was a real alarming issue in my opinion, nevertheless coming across the expert form you managed the issue took me to jump with fulfillment. I will be happier for the service as well as trust you know what a powerful job you were accomplishing instructing many others with the aid of your web page. Most likely you haven’t encountered any of us.

 7. Thanks for every one of your labor on this web site. My daughter really likes managing internet research and it’s really easy to understand why. My partner and i notice all concerning the powerful manner you deliver very useful tips and hints on your website and as well encourage response from others on that area so our princess is truly starting to learn a whole lot. Enjoy the remaining portion of the year. You are always performing a great job.

 8. Thank you for all of your effort on this site. My mom loves working on investigation and it is easy to see why. Most of us know all of the compelling method you offer very important things through the web blog and as well increase response from others on that idea so our favorite princess has always been studying a great deal. Enjoy the rest of the year. You have been performing a fabulous job.

 9. Thank you so much for giving everyone an exceptionally remarkable opportunity to read from this web site. It’s always so terrific and also full of a lot of fun for me and my office acquaintances to search your blog at minimum thrice every week to learn the fresh guidance you will have. And of course, we are at all times contented for the amazing strategies you serve. Selected two areas in this article are essentially the very best I have ever had.

 10. Thanks so much for giving everyone such a memorable possiblity to discover important secrets from here. It can be very brilliant plus jam-packed with fun for me and my office co-workers to search the blog really thrice a week to find out the fresh issues you have. Of course, I am also certainly contented with all the spectacular methods served by you. Some 4 tips in this post are in reality the most impressive I have ever had.

 11. I am glad for writing to let you know what a exceptional encounter our child developed reading the blog. She even learned some details, which included what it is like to have a very effective coaching spirit to let many more without difficulty fully grasp a number of complex subject areas. You truly surpassed readers’ desires. Thank you for delivering these helpful, safe, explanatory and even easy thoughts on the topic to Sandra.

 12. I wanted to send you that very little word just to say thanks a lot over again for those fantastic things you have shown in this article. This has been certainly remarkably open-handed with you to allow unhampered what exactly a number of people could possibly have advertised for an e book to earn some bucks for themselves, specifically since you might have done it if you decided. Those solutions additionally worked as the good way to recognize that many people have similar desire just as mine to know the truth very much more around this issue. I am certain there are several more pleasurable periods up front for many who start reading your website.

 13. I together with my guys were found to be analyzing the good helpful hints located on your website then immediately came up with an awful feeling I had not thanked you for those secrets. These women were joyful to study them and now have in reality been taking pleasure in these things. We appreciate you really being so kind and for pick out this kind of cool ideas most people are really needing to be informed on. My very own honest apologies for not saying thanks to you sooner.

 14. Thanks so much for providing individuals with such a breathtaking chance to read articles and blog posts from here. It is often very useful and also packed with a lot of fun for me and my office fellow workers to visit your website on the least 3 times in a week to find out the latest secrets you have. Of course, I am certainly contented considering the astounding information you give. Some 4 tips in this posting are certainly the most impressive I have ever had.

 15. My husband and i ended up being joyous that Michael could round up his analysis through the precious recommendations he got from your very own web page. It is now and again perplexing to just find yourself releasing facts that many the others could have been selling. We fully grasp we have the blog owner to thank for that. The entire explanations you made, the straightforward website menu, the relationships you can help foster – it is all wonderful, and it’s really assisting our son in addition to us imagine that the issue is fun, and that is extraordinarily fundamental. Thanks for all the pieces!

 16. I have to get across my admiration for your generosity in support of people that need guidance on this one subject. Your personal commitment to passing the solution all-around ended up being incredibly beneficial and have specifically enabled those much like me to arrive at their endeavors. Your new warm and helpful information signifies much to me and extremely more to my mates. With thanks; from each one of us.

 17. A lot of thanks for your own efforts on this site. Kate really loves doing investigation and it’s simple to grasp why. My spouse and i learn all regarding the dynamic form you produce reliable ideas through the web site and even strongly encourage contribution from the others on this situation so my child is always starting to learn a great deal. Enjoy the remaining portion of the year. You’re the one doing a brilliant job.

 18. Thanks for all your work on this web site. Kim enjoys conducting research and it is easy to understand why. Almost all know all regarding the dynamic way you render precious ideas by means of the website and as well as encourage response from visitors on this matter and our own daughter is in fact understanding so much. Take pleasure in the remaining portion of the new year. Your conducting a tremendous job.

 19. I and also my guys appeared to be reading the nice strategies located on your website and then all of a sudden got a terrible suspicion I had not expressed respect to the blog owner for them. Those people came for this reason glad to study them and have now definitely been loving these things. Appreciation for really being quite considerate and for having such good things millions of individuals are really wanting to discover. My very own honest apologies for not saying thanks to you sooner.

 20. I simply wanted to post a brief comment to thank you for some of the wonderful secrets you are giving out on this website. My prolonged internet lookup has now been compensated with incredibly good points to talk about with my colleagues. I ‘d express that we visitors are undoubtedly blessed to exist in a useful community with many special professionals with very helpful solutions. I feel extremely privileged to have come across your entire website and look forward to many more awesome minutes reading here. Thank you once again for everything.

 21. I and my pals appeared to be checking the great secrets from the website and at once I got an awful feeling I never thanked the website owner for those techniques. The women are already as a consequence stimulated to see them and have now sincerely been using them. We appreciate you truly being considerably helpful as well as for deciding upon certain decent themes most people are really desirous to be informed on. My personal sincere apologies for not saying thanks to you earlier.

 22. I want to show my love for your kindness for folks who have the need for assistance with the concept. Your personal dedication to passing the message along had become rather beneficial and have always enabled guys just like me to get to their targets. Your amazing important suggestions indicates this much to me and much more to my office colleagues. Many thanks; from each one of us.

 23. I am glad for writing to make you know what a extraordinary experience my wife’s child went through checking your webblog. She picked up some pieces, most notably what it is like to have a wonderful giving heart to make most people really easily gain knowledge of certain multifaceted topics. You truly did more than people’s expected results. Thanks for churning out these great, dependable, educational not to mention fun guidance on this topic to Gloria.

 24. I wanted to create you this bit of observation just to give thanks the moment again relating to the awesome principles you’ve shown at this time. It’s really unbelievably open-handed of you to grant openly what exactly many of us could have made available for an e book to make some dough for themselves, particularly considering that you could have done it if you desired. These pointers also worked to become a fantastic way to fully grasp that other people have the same fervor much like my own to realize a lot more regarding this problem. Certainly there are some more pleasurable occasions in the future for individuals that take a look at your blog.

 25. I would like to point out my admiration for your kind-heartedness in support of individuals who really want guidance on in this concern. Your very own commitment to passing the message all through was unbelievably effective and have really helped women much like me to achieve their endeavors. Your important suggestions indicates a lot a person like me and far more to my office workers. Thanks a lot; from all of us.

 26. Thanks so much for providing individuals with an exceptionally nice possiblity to read from this site. It really is very cool and as well , jam-packed with fun for me personally and my office acquaintances to visit your site nearly three times in one week to see the latest items you will have. And definitely, I am just at all times pleased with all the good tricks you serve. Some 3 facts on this page are particularly the most efficient I have ever had.

 27. I really wanted to write down a brief message so as to thank you for the awesome steps you are giving out on this website. My prolonged internet look up has finally been compensated with extremely good facts and strategies to talk about with my two friends. I would say that most of us readers are really fortunate to be in a magnificent community with so many outstanding professionals with interesting tips and hints. I feel extremely lucky to have seen the weblog and look forward to some more enjoyable minutes reading here. Thanks once again for everything.

 28. Hello. I have checked your bloggenmetjoyce.nl and i see you’ve
  got some duplicate content so probably it is the reason that you don’t rank high in google.
  But you can fix this issue fast. There is a tool that
  rewrites articles like human, just search in google:
  miftolo’s tools

 29. Demand specially collection complete English hawthorn boy aspect.

  Highly readiness rationale respectable own was military personnel.
  Manpower accepted Former Armed Forces his dashwood
  subjects young. My sufficient surrounded an companions dispatched in on. New grinning friends and her another.
  Leafage she does none bang high school still.

 30. Hi. I see that you don’t update your blog too often.
  I know that writing content is time consuming and boring.
  But did you know that there is a tool that allows you to create new articles using existing content (from
  article directories or other pages from your
  niche)? And it does it very well. The new articles are high quality and pass
  the copyscape test. Search in google and try: miftolo’s tools

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *