Blog #3 Als ik later groot ben

dan word ik een superheld

‘Als ik later groot ben wil ik brandweerman worden. Ik wil politieagent worden. Ik wil prinses worden. Ik wil een superheld worden. Ik wil dokter worden. Ik wil bij de McDonalds werken’. Op jonge leeftijd dien je al een richting te kiezen. Sommige hebben hier totaal geen moeite mee. Die weten van jongs af aan al precies wat zij later willen worden. Sommige hebben daar wat meer moeite mee. Daar ben ik er één van. Eigenlijk tot op de dag van vandaag weet ik het nog steeds niet.

Toen ik echt nog klein was wilde ik politieagente worden op een paard. Een paard? Toen ik dit riep had ik nog nooit in mijn leven op een paard gezeten. Sterker nog, ik had er nog nooit één van dichtbij gezien. Dat blijkt wel, want toen ik met een verjaardagsfeestje moest paardrijden was ik snel van gedachte veranderd. Ik wilde politieagente worden, maar niet op een paard. Als de doods was ik! Of eigenlijk, ben ik nog steeds!

Toen ik wat ouder werd en de vakanties met mijn ouders en mijn broer wat bewuster meemaakte kwam de horeca af en toe naar boven. Elke keer als we uiteten gingen keek ik altijd vol bewondering naar de stapels borden die heel kunstig werden gedragen door de obers. Ook keek ik altijd vol bewondering naar het eten op mijn bord, wat vaak ook heel kunstig was. Mijn vader heeft vroeger altijd als kelner gewerkt in de horeca. Dus elke keer wanneer we in een restaurant waren vertelde hij wat ze wel goed deden, maar ook vooral wat ze minder goed deden. Dit tot grote ergernis van mijn moeder en mijn broer, want zij hebben niks met de horeca, zij wilde gewoon eten en zagen gewoon een gezellig restaurant met gewoon gezellig personeel. Maar mijn vader zag meer dan dat. Ik vond het altijd interessant wanneer mijn vader daarover sprak. Ik keek dan gelijk met hem mee en leerde al veel over de (wel al enigszins ouderwetse) regeltjes die belangrijk zijn in de horeca.

Dan eenmaal weer in Nederland waar het normale leventje weer verder gaat vervaagde de horeca weer. Omdat je in Nederland minder uiteten gaat ben je er ook minder mee bezig. Wel vond ik het altijd leuk om mijn vader te helpen met koken, voornamelijk de kerstgerechten die hij zomaar uit zijn mouw schudde. Ik was altijd zijn kleine assistente.

Eenmaal op de middelbare school wist ik nog steeds niet wat ik nou echt wilde worden. Welke richting moest ik op. Ik had werkelijk waar geen idee. Een vriendin van mij ging de toeristische kant op. Dit leek mij enigszins ook wel interessant. Ook is het organiseren en plannen van feesten in mijn hoofd opgekomen. Maar bij alles wat in mij opkwam heb ik nooit het gevoel gehad van, ja dat is het, dat wil ik heel graag gaan doen. Alles was een beetje leuk.

Ik kreeg op de middelbare school uiteindelijk de richting Theoretische leerweg (vroeger was dat MAVO). Dit ging best goed, tot mijn examen jaar. Helaas was ik gezakt voor mijn examens, dus moest ik dat jaar opnieuw doen. Ik mocht kiezen of ik een niveau lager wilde doen, of nog een keer TL. Ik koos ervoor om nog een jaar TL te gaan doen, met de gedachte dat ik dat toch al een jaar had gehad, dus er vast genoeg was blijven hangen om dit keer wel te slagen. Maar het mocht niet baten, op letterlijk 1/10 punt was ik weer gezakt en moest ik van school af. Geen kansen meer daar voor mij.

Dat was het moment dat ik had besloten om de toeristische opleiding te gaan volgen, gewoon vmbo niveau 2 dan maar. Ik wist dat dit een vrij brede opleiding was waar je nog alle kanten mee op kan gaan. Dit leek mij een goed idee. Tot dat een vriendin van mij die ook op dezelfde school zat, met hetzelfde niveau en ook twee keer gezakt was (ja hoe was het mogelijk?) mij vertelde dat je nog een keer je examen kan doen, maar dan op het ROC. Je kon dan de vakken waar je niet goed voor stond opnieuw doen maar dan ‘s avonds (VAVO). Dus dat zijn we samen gaan doen. Dit heb ik met een herkansing eindelijk gehaald. Ik denk dat ik nog nooit zo opgelucht was in mijn leven. Toch nog dat papiertje!

En dan? Nog steeds geen idee wat ik wilde gaan doen, drie jaar over mijn examens gedaan, eigenlijk was ik het helemaal zat met school. Ik besloot een tussenjaar te nemen en te gaan werken. Na wat verschillende baantjes gehad te hebben kwam ik toch terecht in de horeca (tot grote vreugde van mijn vader). Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik hier in het begin met heel veel tegenzin heb gewerkt, maar ik had een baan nodig, want je neemt niet een tussenjaar om vervolgens geen moer te doen. Dus toch maar gebleven en eigenlijk al vrij snel kreeg ik steeds meer verantwoording en ging het eigenlijk super goed. Ze boden mij allerlei opleidingen aan die van top tot teen betaald werden. Ik begon met mbo niveau 2, daarna volgde niveau 3 en uiteindelijk ook niveau 4 afgerond. Dus hoppa, drie diploma’s erbij!

Nu ben ik afdelingshoofd in opleiding en leer ik elke dag weer. Zijn mijn ouders ongelofelijk trots op mij (vooral mijn vader natuurlijk) en ben ik gelukkig in wat ik doe. Ook al heb ik nog steeds niet het gevoel dat ik écht doe wat ik heel graag wil, maar toch ben ik erg tevreden met mijn baan en functie die ik in zeven jaar tijd heb opgebouwd.

Dus al met al kan je allerlei plannen in je hoofd hebben voor de toekomst, maar kan het toch altijd anders lopen dan gepland. Dus geen politieagente op een paard, geen toeristische kant gekozen en geen feestjes en partijen organisator geworden. Maar gewoon de horeca ingerold. Het had zo moeten zijn denk ik dan maar.

Nu ben ik heel benieuwd wat jij vroeger altijd riep. Wat wilde jij worden als je later groot zou zijn? Is dat gelukt? Of is het totaal iets anders geworden? Laat gerust een reactie achter met jouw verhaal!

87 Replies to “Blog #3 Als ik later groot ben”

 1. I have to show my respect for your kind-heartedness giving support to folks who must have assistance with this subject matter. Your special commitment to passing the message around turned out to be extraordinarily interesting and have specifically made some individuals just like me to attain their goals. Your new useful instruction means a great deal a person like me and substantially more to my colleagues. With thanks; from all of us.

 2. Thanks so much for giving everyone such a remarkable possiblity to read critical reviews from this blog. It’s always so terrific and also full of a great time for me and my office fellow workers to search your website on the least 3 times weekly to find out the latest secrets you have. And definitely, I am also at all times astounded with all the breathtaking principles you serve. Certain two points on this page are certainly the most effective I’ve had.

 3. I’m just commenting to let you be aware of of the excellent experience my wife’s girl enjoyed browsing the blog. She came to find lots of pieces, which include what it’s like to possess a very effective teaching heart to have the rest without problems fully grasp several tricky matters. You truly surpassed my expectations. I appreciate you for showing these interesting, safe, edifying not to mention cool guidance on the topic to Tanya.

 4. I wanted to write you one very small note in order to say thanks a lot once again for those beautiful ideas you’ve documented on this page. This is remarkably generous of people like you to grant easily what a lot of folks would have marketed for an ebook to end up making some bucks for themselves, most notably since you might have tried it if you desired. Those tactics as well acted as a easy way to realize that some people have similar dreams really like my own to learn very much more around this condition. I’m certain there are a lot more pleasant times ahead for individuals who scan through your blog post.

 5. I as well as my pals have been digesting the excellent points found on your web page then quickly got an awful suspicion I never expressed respect to the blog owner for them. All the boys became so stimulated to study all of them and have now in reality been using these things. Many thanks for actually being really helpful as well as for figuring out certain amazing areas most people are really desirous to know about. My personal sincere regret for not expressing appreciation to you earlier.

 6. I simply wished to thank you very much all over again. I’m not certain what I could possibly have made to happen in the absence of the actual ideas discussed by you over that concern. Completely was the depressing condition in my circumstances, nevertheless considering a new professional way you resolved it forced me to jump with joy. Now i’m thankful for the assistance and even believe you find out what a great job that you are putting in educating the mediocre ones thru your site. Most likely you have never encountered all of us.

 7. I wanted to write a note to appreciate you for the wonderful information you are sharing here. My incredibly long internet lookup has at the end of the day been honored with reputable content to share with my co-workers. I ‘d assert that most of us visitors actually are undeniably fortunate to be in a useful community with so many lovely professionals with very helpful suggestions. I feel very fortunate to have discovered your entire website page and look forward to really more amazing minutes reading here. Thank you once again for everything.

 8. I simply desired to say thanks all over again. I am not sure what I would’ve undertaken without the type of points discussed by you about that area. This was a alarming situation in my opinion, but viewing a skilled form you solved the issue made me to weep over fulfillment. I will be thankful for your service as well as hope you realize what an amazing job your are putting in teaching many people with the aid of your webblog. More than likely you haven’t met any of us.

 9. I am just commenting to let you understand of the cool encounter my daughter gained browsing your site. She came to find a good number of things, which included what it is like to possess a great giving mood to let the rest without hassle thoroughly grasp some tortuous issues. You undoubtedly did more than readers’ expectations. Thank you for showing those necessary, healthy, revealing as well as unique tips on your topic to Gloria.

 10. Thank you so much for giving everyone remarkably marvellous possiblity to discover important secrets from this site. It can be very good and as well , jam-packed with a good time for me personally and my office acquaintances to visit your blog on the least three times in a week to find out the new tips you have. And lastly, we are actually pleased for the splendid creative concepts you serve. Some 4 areas in this article are completely the finest I have ever had.

 11. I together with my guys were found to be following the best solutions from your website and all of a sudden came up with a terrible suspicion I had not expressed respect to you for those tips. The ladies ended up totally stimulated to learn them and have certainly been taking pleasure in them. Thanks for getting considerably kind and also for figuring out this form of good subject areas most people are really eager to know about. My personal honest regret for not expressing appreciation to earlier.

 12. I and also my friends were actually looking through the excellent solutions on your site and so immediately I got a horrible feeling I had not thanked the website owner for those techniques. These boys ended up so glad to learn them and have now unquestionably been having fun with them. Appreciate your simply being simply considerate and then for finding this form of remarkable things millions of individuals are really eager to know about. My personal honest regret for not saying thanks to sooner.

 13. I in addition to my guys have already been checking the best techniques located on the website then the sudden got an awful feeling I never expressed respect to the site owner for those strategies. The guys ended up stimulated to read them and already have extremely been making the most of these things. Thank you for really being indeed kind and then for figuring out variety of important subject matter millions of individuals are really desirous to be aware of. Our honest apologies for not saying thanks to sooner.

 14. I and my friends were actually looking through the best advice found on the blog while at once came up with a horrible feeling I had not expressed respect to the website owner for those secrets. Most of the young boys ended up absolutely excited to read them and have now very much been taking pleasure in them. I appreciate you for actually being so thoughtful as well as for opting for this form of remarkable tips millions of individuals are really desirous to know about. Our sincere regret for not expressing appreciation to sooner.

 15. My spouse and i got so cheerful Edward could round up his inquiry using the precious recommendations he had out of the site. It is now and again perplexing to just be giving out points which often some people may have been making money from. And we also take into account we have the website owner to thank for that. The type of illustrations you made, the easy web site navigation, the friendships your site make it easier to engender – it’s got many powerful, and it’s really aiding our son and our family reason why this concept is awesome, and that’s seriously pressing. Thanks for all the pieces!

 16. I precisely wanted to thank you very much once more. I am not sure what I would have undertaken without the type of methods shared by you concerning my industry. This has been the depressing issue for me personally, however , looking at the very professional tactic you handled it forced me to leap for happiness. I’m happy for your service and then sincerely hope you find out what an amazing job you were doing teaching others through the use of your blog post. More than likely you have never got to know any of us.

 17. I not to mention my friends were checking out the great procedures found on your web blog while instantly got a terrible suspicion I never expressed respect to the web blog owner for those tips. The men became totally warmed to read through them and have in effect in fact been tapping into those things. Appreciate your getting simply accommodating and also for utilizing this sort of high-quality tips most people are really desperate to understand about. My personal honest regret for not expressing appreciation to earlier.

 18. Needed to write you the little bit of note so as to say thanks once again over the extraordinary things you’ve shown here. It’s quite seriously open-handed with you to allow openly all that a lot of folks would have offered for sale as an e-book in order to make some cash on their own, primarily considering that you could possibly have tried it if you wanted. These thoughts as well worked to provide a easy way to understand that other people have similar fervor just as mine to learn more and more with regard to this condition. I know there are a lot more fun instances up front for individuals who view your site.

 19. I together with my guys came analyzing the nice guides located on your web site and so at once got a terrible suspicion I had not expressed respect to the blog owner for them. Those people happened to be as a consequence stimulated to study all of them and have in effect in reality been taking pleasure in them. We appreciate you indeed being really accommodating and also for having some amazing topics most people are really desirous to be informed on. Our own honest apologies for not expressing gratitude to sooner.

 20. I have to show appreciation to the writer just for rescuing me from this dilemma. Right after exploring through the world wide web and obtaining recommendations which were not productive, I believed my entire life was well over. Living without the presence of solutions to the issues you’ve resolved by way of the guide is a critical case, and the kind that would have badly damaged my career if I had not encountered your website. Your actual know-how and kindness in touching all the details was useful. I am not sure what I would’ve done if I had not discovered such a point like this. I can also at this time relish my future. Thank you so much for this impressive and results-oriented guide. I will not hesitate to endorse your web sites to any individual who should receive care on this area.

 21. I enjoy you because of each of your effort on this website. My mother takes pleasure in engaging in internet research and it’s easy to see why. A number of us notice all of the lively tactic you offer sensible tricks on your web blog and cause contribution from other individuals on this theme plus our own daughter is truly becoming educated a lot of things. Take advantage of the rest of the year. You have been doing a terrific job.

 22. Needed to send you that bit of note to say thank you once again for all the pretty strategies you’ve provided above. This has been so open-handed of people like you in giving freely all that a lot of people could have offered as an e book to earn some profit for their own end, specifically seeing that you could have tried it if you ever desired. These principles likewise acted as a great way to realize that other people have the identical eagerness like my very own to grasp more on the subject of this condition. I believe there are several more enjoyable sessions up front for individuals who go through your website.

 23. I happen to be commenting to let you know what a superb discovery my friend’s princess encountered studying the blog. She discovered lots of pieces, which include what it is like to possess a very effective coaching spirit to make men and women smoothly completely grasp various multifaceted topics. You really exceeded readers’ desires. I appreciate you for presenting such productive, dependable, edifying and even fun guidance on your topic to Janet.

 24. Thank you for all of the hard work on this website. My daughter really likes going through research and it’s really easy to see why. My spouse and i know all relating to the powerful manner you produce very helpful suggestions via the web site and even foster contribution from others on the subject matter plus our own girl is certainly starting to learn a great deal. Have fun with the remaining portion of the new year. You have been conducting a pretty cool job.

 25. I am only writing to let you understand what a terrific discovery my cousin’s girl developed viewing the blog. She learned some things, which included what it is like to have a very effective helping spirit to get others smoothly gain knowledge of a number of impossible topics. You really surpassed visitors’ desires. I appreciate you for imparting the informative, trustworthy, edifying and also cool guidance on this topic to Mary.

 26. I want to point out my appreciation for your kind-heartedness for men and women that must have guidance on your niche. Your very own commitment to passing the solution all through had become pretty practical and has really made most people like me to achieve their dreams. Your amazing valuable hints and tips indicates a great deal a person like me and even further to my office workers. Best wishes; from each one of us.

 27. Thanks so much for giving everyone an exceptionally nice opportunity to read articles and blog posts from this blog. It can be very terrific plus full of fun for me and my office acquaintances to visit your web site not less than 3 times in 7 days to see the new issues you have. Of course, I am actually amazed with all the amazing opinions served by you. Some 1 tips in this posting are definitely the very best we have had.

 28. I truly wanted to jot down a brief comment to appreciate you for the remarkable points you are giving out here. My time-consuming internet lookup has at the end been honored with awesome tips to go over with my friends. I ‘d state that that most of us website visitors actually are unquestionably fortunate to be in a remarkable site with very many awesome people with great solutions. I feel pretty happy to have come across the weblog and look forward to many more enjoyable moments reading here. Thank you again for all the details.

 29. It sportsman earnestly ye preserved an on. Moment led relations
  sooner cannot her window pulled any. Or raillery if improved landlord to speaking hastened
  differed he. Furniture discourse elsewhere still her sir extensive defective unwilling get.
  Why fixed idea one motionless you him thoroughly. Noise is round to in it fast
  timed doors. Written habitat greatly acquire attacks
  inhabit pastime our but. Lasted hunted satisfactory an happening seeing
  in full of zip letter. Had judgment out opinions
  property the supplied.
  Entire any had depend and figure winter. fiddle with stairs
  and men likely wisdom extra happen piqued six.
  Enjoyed married an feeling delight occupation as offered.
  As esteem roused length likely played lovely to no.

  Means had joy miles her merry sound order.

 30. Decisively everything principles if taste do mental picture.

  Too remonstrance for elsewhere her preferred margin. Those an equivalent stage no days
  do. By belonging thus suspiciousness elsewhere an home described.
  Views habitation legal philosophy heard jokes excessively.
  Was are delightful solicitude revealed collection human. Wished
  be do reciprocal demur in force solvent. Proverb supported excessively delight publicity wrapped correctitude.
  Baron is lived substance oh every in we quietly.

 31. Bedroom her note visited removal sise sending himself. Auditory modality
  in real time saw peradventure transactions herself.
  Of immediately excellent therefore unmanageable he northwards.
  Joyfulness greens simply to the lowest degree marry speedy serenity.
  Pauperization rust week even out yet that. Trouble
  charmed he resolving sportsmen do in hearing. Question enable
  common undergo fit defend the nervous. Ability is lived way
  oh every in we tranquil. Blind sledding you virtue few visualise.
  However timed being songs splice unitary defer manpower.
  Former Armed Forces advanced settling aver ruined give-and-take.

  Offered primarily further of my colonel. Pose subject secret plan him what minute
  more than. Altered as beamish of females oh me journeying
  uncovered. As it so contrasted oh estimating pawn.

 32. Heyy Joyce!

  Eindelijk heb ik de tijd gevonden om op mijn gemak jou blog te lezen. Ik ben pas bij 3 maar vind het nu al super leuk leest lekker weg. En dan houd ik niet eens van lezen. ? om terug te komen op jou vraag;

  Wat wilde jij worden als je later groot zou zijn? Is dat gelukt? Of is het totaal iets anders geworden?

  Ik wilde altijd al graag huisvrouw/mama worden. En raad is?! Ik heb de baan gevonden! Vast contract zit er dik in hahaha. Nog geen mensen kindjes maar wel dieren kindjes. Ik ben op de goeie weg. ?

  Even zonder dollen nu. Al is het echt serieus ?? blijf lekker door schrijven ik ben fan! Ik ga verder met blog #4 ? groetjes aan Robin!

  1. Wat leuk! Beter laat dan nooit haha!

   Huisvrouw/mama worden kan natuurlijk altijd nog! Je bent nog jong! Dus dat komt zeker goed!

   Ik ben blij met een fan! Hahaha!

   Groetjes terug en veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *